Mackmyra Den Första Utgåvan (First Edition) Review

Critique en français plus bas.

The swede (5)

MackMyra First Edition

46.1% ABV

Score: 84/100

Founded in 1999 I believe Mackmyra along with Amrut and a few other distillers have been responsible in turning the “Scotch” world on it’s head. They manage to produce quality, engaging spirits in regions that don’t have a tradition of whisky making.

I am no expert but it would seem what really makes them stand out is that they have developed their product in a way that makes sense for the climate, customs and consumers of Sweden (and elsewhere) by not mirroring Scotland’s methods. I know there are only so many ways to produce whisky but when you see how their new gravity distillery is designed and operated it is anything but traditional and quite incredible.

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When first putting together the bastards this was the bottle that was selected for our mini -meet between Bruno, Sylvain and I. While our tastes and appreciation were all different, we all agreed there was something special going on here, it was a a great sign of things to come.

 

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Nose:  Very spirity, pine resin, oxidized lemon/verbena, mint/sage, grassy. After a while, some vanilla from the oak, pears, powdered sugar/meringue, lots of confectionery notes but with a shaving cream, juniper edge.

Palate: Very sweet and round arrival and then quickly turns into gooseberry, seabuckthorn, earthy almost camphor/wet earth(perhaps it’s lightly peated but not Islay style). Following sips bring vanilla and lemon rind, yeasty/sourdough then the alcohol wave hits and lingers for a while into bitter, herbal, chlorophyll and slightly buttery notes.

Light body and short finish but it is surprisingly well balanced. It has oak but unlike what you would expect from the standard bourbon oak flavors this is perhaps the hybrid American/Swedish oak casks that Mackmyra talks about?

This is exciting whisky, it throws you off your standard reference points, its unique profile and complexity (for what is clearly young whisky from a young producer) are refreshing. That said it is a lighter, spirit driven style, it could throw off someone looking for a smooth cask manipulated experience because it does have some rough edges (i.e. character). I would  love to see the evolution of this over 10+ years and be able to taste the other styles available.

With ice (gasp!) you can drink this endlessly

Franck

distillery and mine Photograh credit  : Simon Cederqvist, Johan Olsson from Mackmyra press section

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The swede (2)

MackMyra First Edition

46.1% Alc/Vol

Évaluation: 84/100

 

Fondée en  1999 Mackmyra est devenu, tout comme Amrut et tant d’autre, une des distilleries qui est responsable pour avoir bouleversé le monde du « Scotch ». Ils ont réussi à produire des spiritueux de caractère singulier et de qualité dans des régions qui n’avait pas de tradition de fabrication de Whisky.

 

Je sui loin d’être un expert, mais je crois que ce qui les sépare de la meute, c’est la façon dont ils ont développé leur produits d’une façon qui était logique et faisant des parallèles à leur culture sans nécessaire faire une copie conforme de ce qui se fait en Écosse. Il est certain qu’il n’existe pas une million de façon de faire du whisky et qu’à la base les méthodes sont les mêmes. Par contre quand vous observerez la nouvelle distillerie qu’ils ont construit chez Mackmyra vous verrez qu’ils sont loin d’être des nostalgiques.

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Nez: On sent l’alcool immédiatement mais pas brulant, gomme de sapin, citron oxydé/verveine, un peu mentholée/sauge, gazon un peu. Lorsqu’on laisse un peu en verre on perçoit ensuite, vanilline du chêne, poires, sucre en poudre/meringue. Beaucoup de notes de confiserie  mais avec en arrière plan un peu le genièvre et la mousse à barbe.

Goût : Très sucrée et rond en arrivé et immédiatement devient, groseille, argousier et finalement terre humide, presque du camphre (il s’agit peut-être de tourbe mais pas du style Islay). La prochaine gorgée amène le côté de la vanille, zeste de citron, des aromes définitifs de fermentation/levain et l’alcool prend le dessus pour se terminer  un peu sur l’amertume, la chlorophylle et un léger côté de beurre.

La texture est légère et la fin un peu courte mais la totale demeure très harmonieuse et même surprenante. Les arômes obtenus des fûts de bourbon ne sont pas ceux auxquels on s’attend. Il s’agit peut-être ici des leurs fûts hydrides fabriqué d’un mélange de chêne Américain et Suédois.

C’est un whisky qui vient brouiller les repères habituels et séduit avec son profil unique et sa complexité malgré son jeune âge, c’est rafraichissant. Ceci étant dit, il s’agit d’un style plus léger, plus encré dans la palette de goût du spiritueux que dans celle du boisé. Elle pourrait décevoir ceux qui recherchent une expérience soyeuse et goulue, car ce whisky a quand même encore de ses épines.  J’adorerais voir son évolution sur 10+ années, ou goûté leur différente variétés.

Avec de la glace (sacrilège) ça descend tellement bien

Franck

Photo de la distillerie et barils: Simon Cederqvist, Johan Olsson from Mackmyra press section

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